Saçmalık…

Mar 13th, 2008 | Filed under Bence böyle

Artık tüm yıl ileri saat uygulaması olacakmış…

Öncelikle peşin peşin şunu belirteyim, saatlerin ayarı ile oynanıp da enerji tasarrufu yapılmasına karşı değilim. 1.5 sene önce Fırat şöyle bir yazı yazmıştı ve ben de onun yorum kısmına yazdığım yazıyı “… bence gayet guzel ve yerinde bir uygulama. bence yaza girerken 1 yerine 2 saat ileri alsak daha da guzel olur :)” diye bitirmiştim.

Gel gör ki, bugün okuduğum bir habere göre, bu yaz saatleri son defa ileri alacakmışız ve bir daha geri almayacakmışız. işte durum böyle olunca başlıkta söylediğim gibi “saçmalık” oluyor. Bölgesel bir saatimiz var ve bu saat kışın kullandığımız saat. Eğer tüm yıl aynı saati kullanacaksan, doğru saati kullanırsın. Tüm yıl tasarruf yapmak istiyorsan mesai saatlerini bir saat geri alırsın. Tüm yıl saatlerin bir saat ileride tutmak ile, mesai saatlerini bir saat geri çekmek arasında pratikte hiç bir fark yok, e o zaman ne diye sürekli yanlış gösteren saatlere bakalım ki?

Hesapta bu uygulama daha fazla tasarruf etmek için yapılıyor. Halbuki böyle yapacaklarına, mesai saatlerini bir saat geri alarak aynı tasarrufu yine yapabilirler, üstüne bir de yaz saatini devam ettirseler hem diğer ülkelerle aramızdaki saat farkı yaz-kış korunmuş olur, hem de tasarruf şu an planlanana göre bile katlanarak artar. ÜStüne üstlük benim 2006 senesinde Fırat’a yorum yaparken yazdığım “yazın iki saat ileri alma fikri” de görünürde olmasa da pratikte uygulamaya geçmiş olur.

Tüm yıl ileri saat uygulaması, piyanoya uzak kalan piyanistin taburesini çekmek yerine piyanoyu çekmesine benziyor…

Etiketler:
Yorumlara kapalı.