Bölünmüş Yollar ve Hız Sınırı

Eki 1st, 2010 | Filed under Bence böyle, Seyahat

Geçtiğimiz yaz yaptığım 3-4 ayrı şehirlerarası yolculukta 5000 km den fazla yol yaptım. Öncelikle şunu söyleyeyim ki bölünmüş yolları çok sevdim. Özellikle iki amcamı kaybettiğim Bilecik rampası yerine, bu yolu by-pass eden yeni yoldan geçerken farklı duygular içinde kaldım.

Bursa – İzmir arasında kamyonların peşine takılıp 30-40 hm hızlarla konvoy oluşturduğumuz yollarda frene basmadan sabit hızla gitmek de güzeldi, ancak yine de bir problem vardı. Bölünmüş yollar sayesinde zaman ölçüsü olarak yollar kısalmasına rağmen, yine de hız sınırlarına uymakta zorluk çekiyordum. Üniversite kampüsü içerisinde yediğim bir park cezası haricinde tüm cezalarımın (Amerikada yediğim ceza dahil!) aşırı hız yüzünden olduğu göz önüne alınırsa, hız sınırlarını gerçekçi bulmadığım ve pek özümseyemediğim daha iyi anlaşılabilir.

Ancak son seyahatimde hız sınırı bölünmüş yollarda 110 km/saat olarak değişmişti. Ve ben hayatımda ilk defa bir uzun yol seyahatimde hız sınırı ihlali yapmadan döndüm :) Yollar rahat olduktan ve hız sınırı makul olduktan sonra demek ki insan zaman stresine kapılmayıp yolun tadını çıkarabiliyor ve hız sınırlarını da ihlal etmiyor.

Yalnız bazı eksikler var ki, ya tez zamandagiderilmeli veya en azından tedbir alınmalı. Mesela

  •  önceki yolların genişletilip duble yol yapıldığı yerlerde bir çok yerde eski şerit çizgileri halen duruyor. Bu şerit çizgileri sizin yönünüzde ilerlerken bir yerde diğer yöne geçiveriyor. Yani gece yolculuğunda yolu şerit çizgilerine göre takip ediyorsanız, bariyerlere çarpma ihtimaliniz yüksek.
  • Bazı yerlerde ise tüm çizgiler silinmiş veya hiç çizilmemiş. Bununla beraber yol kenarına yol sınırlarını belirleyen reflektörler de konmamış. Bu durum da gece yolculuklarında yol sınırlarını tesbiti zorlastiriyor. Özellikle ileride bir viraj varsa bunu son anda farkediyorsunuz. Bu yüzden bir çok sürücü uzun farlarını yakarak yol alıyor ki en rahatsız olduğum harekettir.

Duble yollardaki yeni hız sınırını sevmekle beraber, bu tip eksiklikler giderildikten sonra uygulanmaya konsaydı daha doğru olurdu diye düşünüyorum.

Bu arada otobanlardaki hız sınırları da tekrar gözden geçirilmeli!

Yorumlara kapalı.