10 ile Çarpmak (Pratik Yol)
10 ile çarpılacak sayı tam sayı ise, sayının sonuna (en sağ tarafa) bir 0 (sıfır) ekleyerek çarpma işlemini gerçekleştirebiliriz.
Örnek:
5 x 10 = 50
10 x 128 = 1280
-3 x 10 = -30
Eğer 10 ile çarpılacak sayı tam sayı değil ise, ondalık basamakları ayıran virgül bir basamak sağa kaydırılır.
Örnek:
102,4 x 10 = 1024
76,15 x 10 = 761,5
İhtiyaç halinde hesap makinesi kullanmadan, çarpma işlemi yapmadan bu yöntemlerle çarpım sonucunu bulabilirsiniz.
Hocam demekki mühendislik matematigi baska bisey… Kural tanımayan bi sey.. O kadar bi sey ki, akıl mantık islemez bisey…
:)
soruyu bu noktaya kadar getirebilen iki kisinin, burada boyle hata yapmasi? hakikaten akil mantik almaz bir sey :D Allah’tanayni hatali sonucu yazmamislar, oyle olsa cok uzak noktalarda olmalarina ragmen kopya cektiklerine hukmederdim herhalde :)
Hocam bence en güzel yol böyle internette yayınlamak heralde :) ama sınav heycanı olsa gerek 2. resimdeki arkadaş kV olarak çevirmeye çalışmış, 1.024 yazacağına 1.24 yazmış. Ama 1. resimdeki arkadaş için matematiğe farklı bir boyut kazandırmış diyebilirim…
başlığı görünce, kızına 10’la çarpmayı öğretmeye çalıştığını düşündüm bir an. ama kısa bir an. sonra hemen dedim ki, yo hayır, çalışmak ne demek, anlatmaya bile gerek olmaz ona, bir defa göstermek yeter.
sonra yazının devamını ve fotoğrafları gördüm. içim çok rahatladı (!) ;)
Osman; benim icin ikisinin bir farki yok. 102,4×10 sonucunu ister 1240 cikarsin, ister 1002,4 ikisini de ayni kefeye koyarim :)
Fatma; benim icim cok rahat degil !
e, haliyle..
ÖSYS sınavında 2.bölümde elektrik ile alakalı konularda asla soru kaçırmam diyordum.Çünkü “gerçekten” herşeyi bildiğimi düşünüyordum.Sonuç mu?yaklaşık 10 sorunun 3-4 ü kaçtı.
Kemal, aslinda olay tam soyledigin noktada. insan kendisine “bu konuda kesinlikle hata yapmam” derecesinde guvendigi zaman, dikkati birakiyor ve hata yapiyor. kendine guvenmek basarmanin ilk adimi, kisi kendisine kesinlikle guvenmeli. ancak bu guven beraberinde dikkatsizlik ve tedbirsizlik getirmemeli.