Raspberry Pi

Aslında yeni bir konu değil. Ancak satışın gerçekleşmesi güncel bir konu olduğundan ben de değinmek istedim.

Raspberry pi, kar amacı gütmeyen bir vakıf tarafından üretilmiş, küçük boyutlu ve çok ucuz bilgisayarın ismi. İki modeli var, biri 25 diğeri 35 dolardan satılıyor. 700MHz ARM işlemciye, 128/256 MB ram’e sahip. USB arabirimi ve ses çıkışı da var. Video kartı ile beraber hem rca hem de hdmi çıkışları entegre edilmiş. Yazılanlara göre full HD bir videoyu problemsiz oynatabiliyor. SD kart okuyucusu ve pahalı(!) versiyonunda ethernet portu bulunuyor. Ucuz versiyonunda da usb üzerinden ağa bağlanabiliyorsunuz.
Yüzey alanı bir kredi kartı kadar olan ve üç farklı linux dağıtımı ile satılan bu bilgisayarı farrnell‘den temin edebilirsiniz. (şu an itibarıyla stok yok).

Tüm özelliklerini kendi sayfasından veya wiki‘den öğrenebilirsiniz. Benim dikkat çekmek istediğim nokta; 16MHz ile çalışan, 2kB ram’e, 32kB flash hafızaya sahip bir arduino 25 euro fiyatla satılırken, yukarıda saydığım özelliklerde bir ‘bilgisayar’ın daha düşük maliyetle elde edilebilir olması. Bu rasperry pi ile çoook projeler yapılır :)

Diğer dikkat çeken nokta ise, elektroniğin gün geçtikçe bir taraftan mikroelektroniğe doğru, diğer taraftan kod yazmaya doğru gitmesi. Bu ikisi arasında kalanlara ihtiyaç her geçen gün azalıyor.
  1. Salih Onur ZORLU
    Mar 13th, 2012 16:47

    Basit intercom, media oynatıcı, kumanda için süper. Hiç de fena görünmüyor.

    Arduino bunun yanında hiçbirşey. Piclerle internetten kontrol üniterleri için uzun zaman harcamak yerine bu modül en kolay çözüm.

    Ve Türk aklı her zaman kurnazlığa çalışır: “Bu ürünle ne röntgencilik yapılır :P”

  2. M.R.B.
    Mar 14th, 2012 12:36

    Evet, disaridan erisilebilen giris/cikislar haricinde; icindeki i/o pinleri, kamera ve display baglantilari ve programlama baglantisiyla hayal gucunu zorluyor :) neredeyse “ne istersen yap” tarzi bir sey olmus :)

  3. FIRAT KÜÇÜK
    Nis 13th, 2012 23:14

    Hocam süpermiş. Eğer kendinize alırsanız bana da sipariş verebilir miyiz?

  4. Ferda
    Nis 17th, 2012 12:24

    Kişi başına bir tane alınabiliyor. Siteden ön sipariş verebiliyorsun. Ürün gelince haber veriyorlar sonra siteye gidip sipariş tamamlanabiliyor.

  5. M.R.B.
    Nis 17th, 2012 20:19

    Hocam kendim icin siparis verdim ama henuz dagitim baslamadi. Yalniz Ferda’nin da dedigi gibi kisi basi 1 siparis kabul ediyorlar. Alirken de demistim ki “bunu Firat’a versen neler neler yapar bununla:)” neticede linux ile calismak uzere tasarlanmis :)

  6. T.S.Ö.
    Eyl 22nd, 2012 23:51

    Hocam klavyenizin tuşuna basışınızı özledik =) Çok değil bir iki kelam edin

  7. M.R.B.
    Eyl 29th, 2012 01:54

    bir iki ;)

Yorumlara kapalı.