Bilişim Vadisi Nereye Kurulmalı ?
Bu konuda buraya bir şeyler yazmayı düşünmemiştim. Ancak sevdiğim birisi fikrimi sorunca, ona kısaca bir şeyler yazdım. Sonrasında bu yazdıklarımı buradan da paylaşmak istedim.
İlgili bir haberi şuradan okuyabilirsiniz. Buradan sonra yazdıklarım aslında kişisel bir cevap olarak farklı bir platformda yazıldığından imla kuralları ve karakter kullanımına dikkat edilmemiştir. Tekrardan yazmayıp aynen kopyalıyorum:
belirlenen dort aday ili de begenmedim. benim cevabim:
e) hic biri.
eger ille de bu dordunden birisi olacaksa kocaeli (izmit degil!) veya eskisehir olmali.
sebebine gelince, burada yazilamayacak kadar uzun bir cevabi var aslinda. burada bilecik yazsam, kutahya yazsam bunun olamayacagina dair tonla karsi sebep yazilabilir. ilk sayilacak sebepler muhtemelen haberde de gecen “ekonomik etkinlik ve canlılık, emek piyasası, yaratıcı sermaye, insani sermaye, fiziki altyapı ve sosyal sermaye” gibi konularda yetersiz oluslari olacaktir. oysa ki hindistanla yarismaktan bahsediyorsaniz, bilisim vadisi gibi iddiali bir isim koyuyorsaniz, yapilacak olan kiralik ev arar gibi neresi uygun diye bir yer aramak degil, bizzat bir saray (hadi bilemedin kosk) insa etmektir.
bunun icin geyve-tarakli-golpazari ucgeninin iyi bir yer oldugunu ve bu ucgene bir us kurulmasi gerektigini dusunuyorum. “burada olabilir” dusuncesi ile degil, onceden tum teknik ve fiziki alt yapisi hazirlanip, her tur duruma gore b, c ve d planlari hazirlanip, enerji, uydu, internet, yerel ag, vs gibi alt yapisi cok saglam ve uzman kisilerce yapilip, buyukce bir kisminin devlete de hizmet edecegi, yer altinda siginaklari ve guvenli datacenterlari olan bir us hazirlanmasi gerekir. sonra bu alt yapi uzerine herturlu insani ihtiyaci karsilayacak dogayla ic ice ama son derece efektif bir mini sehir kurulmasi ve bu sehrin cevre ile tum baglantilarinin alternatifli olarak yapilmasi gerekir. cok yakin oldugu birincil derecede istanbul ve ankara ile, ikincil derecede eskisehir bursa ile rayli sistem ve otoban seklinde karayollarinin yapilmasi, bursa uzerinden marmaraya, sakarya uzerinden karadenize ve bursa otobani ile birlesip izmir uzerinden egeye ulasimin da kolaylastirilmasi gerekir. ayrica helikopter pistleri ve en azindan kucuk jetlerin inip kalkabilecegi bir kucuk havaalani sart olacaktir.
ancak bu sekilde bir cazibe merkezi olusturursaniz ve bunu hem tum sehirlerin karmasasindan uzakta ve hem de tum buyuk sehirlere yakin yaparsaniz soylendigi gibi iddiali bir sey yapilmis olur. “bilisim vadisi” isim olarak guzel, ancak yapilmasi planlananlar cok guduk seyler ve acikcasi hic de buyuk dusunulmedigi kanaatindeyim. bu ulkede daha bir bilisim bakanligi bile yokken boyle iddiali laflar biraz havada kaliyor. oyle bir us yapilmali ki, ulkenin en kaliteli isimleri istanbulda olmak yerine orada olmayi, ankarada olmak yerine orada olmayi tercih etmeli. acikcasi yeni bir sehir kurulmali. dunyaya hizmet verecekseniz ve hindistanla kapisacaksaniz, ankaraya mi kursak eskisehire mi diyerek bu is olmaz.
dusunduklerimin cok azini soyleyebildim. ozeti kiralik ev aramak degil, saray insa etmektir. soyledigim bolge bana mantikli geliyor ama kutahyada, yozgatta da avantajli bolgeler bulunabilir. bu gibi ornekler cogaltilabilir. ayrica sadece kuurlacagi yer ile ilgili fikirlerimi yazdim. aslinda kurulus sekli, yapisi, calismasi, calisma alanlari ve kapasitesi vs cok daha onemli konular ve aslinda o konularda daha cok konusulmasi gerekir. elbette bir cok kisi gibi benim de bu konuda fikirlerim var. gercekten kale alan birileri olsa, bu konuda uzun uzun konusulur da, maalesef boyle bir durum yok, onun icin burada kesiyorum.
Hocam, tamamen katılmakla birlikte, nerede yapılırsa yapılsın İstanbul Park gibi bir “cazibe merkezine!” dönüşmesinden de korkuyorum. Yani süper bir yer ama kimsenin gidip orada bulunamayacağı kadar pahalı. Bir diğer yandan, Türkiye’de Bilişim konusunda somut ve dünyayla rekabet edebilecek işlerin çıkarılması bu işin temelinde var. Yani ne kadar güzel bir dükkanımız olursa olsun, mallar satmıyorsa işler kötüdür. Açıkçası ben bu yaratıcılığı sektörde görebildiğimi söyleyemeyeceğim. Burada konu yine dönüp dolaşıp eğitime kilitlenir. Özetlersem, bence kolay olmayacak, ama olursa ve hedeflere ulaşılırsa şüphesiz harika olur.
Ersin, sana tamamen katiliyorum. son paragrafta
“aslinda kurulus sekli, yapisi, calismasi, calisma alanlari ve kapasitesi vs cok daha onemli konular ve aslinda o konularda daha cok konusulmasi gerekir.”
yazarken, ben de biraz bunu kasdetmeye calismistim. cok ciddi bir planlama gerekir ki olu dogmus bir calisma olmasin. dedigim gibi, konusacak cok sey var, lakin yine birileri kafasina gore birseyler yapacak, biz de boyle kendi kendimize konusup duracagiz.
çok çok teşekkür ederim. her kim uğraş ve emek verdi ise. QuickCam® Pro 5000 im vardı kullanamıyordum ne zamandır sayenizde işlevsel hale gelmiş oldu.