Ahmet Ferit Konar

Mar 16th, 2007 | Filed under Haber, İnsan, Üniversite

Kıymetli hocamız Prof.Dr. A.Ferit Konar’ın tedavi görmekte olduğu A.B.D. de vefat ettiği haberini aldım. Allah rahmet eylesin, mekanını cennet etsin. Güzel bir insandı, yanlış hareketlere muhatap olmak zorunda kaldı, efendiliğini bozmadı. Kendisinden çok şey öğrendik. Ama öğrendiklerimizin çoğunluğu tahtada anlattıkları değil de, yaşamı ile gösterdikleriydi. 40 seneye yakın Amerikada yaşamış ve çalışmış olmasına rağmen konuşmalarına yabancı kelimeler karıştırmazdı. Ayağını sakatlayıp mecburen hastaneye uğradığı gün bir ayağında koca bir sargı ve altına bağlanmış terlik ile saat sabah 9daki dersine 5 dakika [yazıyla beş dakika] geç kaldığı zaman, bu gecikme için tüm sınıftan samimi özür dileyişi, alçak gönlü yanında aslında ne kadar büyük olduğunun bir göstergesiydi. Ruhu şad olsun.

BİYOGRAFİSİ

Prof.Dr.Ahmet Ferit Konar, 15.08.1930 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve Orta eğitimini Adapazarı ve İstanbul’da tamamladı. 1948 yılında Yıldız (Teknik) Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne kabul edildi. Bu bölümden 1952 yılında mezun oldu. Seyhan Barajı elektrik tesislerinin kurulmasında hizmet gördü. 1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri Michigan Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde Lisans Üstü çalışmalarına kabul edildi. 1957 yılında Elektrik mühendisliği dalında Yüksek Mühendis ünvanını aldı. Aynı yıl Kuhlman Electric firmasına araştırma ve geliştirme mühendisi olarak girdi. 1960 yılında Araştırma Bölüm Başkanı oldu. 1961 yılında Michigan Üniversitesinin Matematik dalından Yüksek Lisans diploması aldı. Aynı yıl Honeywell firmasının uzay ve savunma araştırma merkezine katıldı. 1964 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesine Yardımcı Doçent olarak kabul edildi. ODTÜ’de bir yıl kadar (1963-1964) Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Olarak büyümekte olan Elektrik Bölümünün sağlıklı gelişmesine önemli katkılarda bulundu ve Kontrol ve Bilgisayar Grup Başkanlığı yaptı. 1967’de UNESCO Fellow olarak Minnesota Üniversitesi’ne katıldı. 1969 başında doktora çalışmasını tamamladı.1969 sonunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde Doçent ünvanını aldı. 1970’de Amerika’ya savunma araştırmaları için davet edildi. Honeywell Araştırma Merkezi’nde Sistemler ve Kontrol Bölüm Başkanlığı yaptı. 1979’da Minnesota Üniversitesi Lisans Üstü Fakülte üyeliğine atandı.1981’e kadar hizmet etti. 1982 yılında Honeywell Teknoloji Merkezi’nde Fellow ünvanını aldı.1986 yılında Minnesota Üniversitesi Endüstriyel Danışma Kurul üyesi oldu. Birleşmiş Milletler TÖKTEN programı altında, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK davetlisi olarak özel seminerler ( ileri kontrol ) düzenledi. Türkiye’de hazırlanan Uluslar arası Kontrol Sempozyumu’nda (IFAC) Program Başkanlığı yaptı.1994 yılında Sakarya Üniversitesi’ne Profesör olarak atandı. Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü, Elektronik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 1995’de Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığına getirildi. 2002’de Sakarya Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliğinden emekli olmuştur. Hemen sonra, Doğuş Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı/Fen Bilimleri ENstitüsü Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür. Yurt içinde ve dışında çok sayıda ( otuzun üstünde) yayını ve teknik raporları bulunmaktadır. Patent ve ödülleri vardır. Amerika’nın Bilimcileri kitabında ismi geçmektedir. Evli ve üç çocuk/üç torun babası/dedesidir.

Edit: Biyografi ve fotoğraf Yrd.Doç.Dr. Yaşar Becerikli hocamın sayfasından alınıp eklenmiştir. [30.03.2007]

Etiketler: ,
  1. Ferda
    Oca 30th, 2009 00:27

    Amin…
    Benim de hocam olmuştur kendisi. Allah rahmet etsin.

  2. Hasan Makara
    Eyl 5th, 2011 09:39

    1999-2000 yılında doktora dersi alarak tanıma fırsatı bulduğum Ferit hocam unutamadığım ve saygıyla andığım çok değerli ve iyi bir insandı. Allah rahmet etsin.

  3. Kadir Sert
    May 9th, 2012 12:49

    İlkeli bir akademisyen, güzel bir insandı. Toprağı bol, mekanı cennet olsun.

  4. mustafa kocatepe
    Eyl 1st, 2012 20:02

    Hayatımda gördüğüm en gerçek akademisyen, hoca, örnek bir insandı. Odasına soru sormaya gittiğimde sorduğum her soruyu cevaplar, cevaplarkende makamından kalkıp karşıma otururdu. Çok şey bilen ve bildiklerini en anlaşılır ve samimi şekilde aktaran biriydi. Aslında benim idolüm olan biriydi. Onunla çalışmayı ve onun çizdiği yoldan gitmeyi çok isterdim. Allah makamını cennet eylesin.

  5. isabal
    Eyl 10th, 2012 20:16

    Keşke daha önce saü ye gelipte dersine girme şansına sahip olabilseydik.Mekanı cennet olsun. Bölümümüze ve insanlığa yaptığı güzellikler için allah razı olsun…

Yorumlara kapalı.